Long covid en hoe nu verder?

Het wordt weer herfst en traditioneel gezien zien we dan altijd weer een stijging van virusinfecties waardoor mensen ziek worden. De afgelopen jaren was het vooral corona wat onze aandacht vroeg. Corona is een virusinfectie veroorzaakt door het SARS-Covid2 virus. Iedereen kent wel iemand die corona heeft gehad, we kunnen er niet omheen. Vroeg of laat krijgen we allemaal er mee te maken. Maar de een heeft nergens last van en de ander is maanden of langer uit de roulatie. Hoe kan dit toch?

Statistisch gezien zijn er vier risicogroepen die extra vatbaar zijn voor het krijgen van Covid:
– Mensen met overgewicht
– Mensen met hart- en vaatziekten
– Mensen die lijden aan diabetes
– Ouderen

Voor deze groepen is het zaak om goed (preventief) op hun gezondheid te letten. Maar ook heel veel mensen buiten deze vier groepen krijgen corona. Onderzoeken wijzen ook uit dat stress een hele belangrijke oorzaak is waardoor mensen ziek worden. Het feit of wel of niet ziek worden heeft een relatie met ons immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden of alleen maar milde klachten krijgen. Stress is een regelrechte aanslag voor ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat we dus vatbaarder worden voor ziekten.

Maar wat als het niet over gaat…

In het geval van long covid spreken we over post viraal. We hebben nog steeds last van het virus. Ons immuunsysteem krijgt het niet voor elkaar om het virus effectief onschadelijk te maken en op te ruimen. Ons immuunsysteem staat constant aan en dat kost energie, bakken met energie. Vandaar dat mensen met long covid vooral vermoeidheid klachten hebben. Het belangrijkste wat we te doen hebben is het immuunsysteem tot rust brengen. Dit kan twee ledig. De ene is goede voeding en het andere is externe ondersteuning door middel van vitaminen en mineralen.

long covid

Goede voeding; elke dag minimaal 400-800 verse groenten. Gaat het je niet lukken om dit tijdens de avondmaaltijd binnen te krijgen kies dan ook eens voor een salade bij de lunch of shakes met verse groenten zoals bieten, spinazie, boerenkool of andijvie. Eet 2-3 stuks vers fruit per dag. Let op dat fruit veel fructose (suikers) bevat dus dat teveel daarin ook niet goed is. Eet volkoren rijst en glutenvrije granen. Ons lichaam is eigenlijk helemaal niet zo goed in staat om tarweboterhammen te verteren. Drink 1,5 liter water, het liefst met een schepje Keltisch zeezout er doorheen om de opname van mineralen te bevorderen. Probeer zoveel mogelijk alcohol en suikers te minderen. Dit werkt alleen maar averechts. Verder regelmatig bewegen in de buitenlucht. Dit helpt je lichaam aan te sterken.

Leuk, maar dat doe ik allemaal al.

Dan moeten we op een ander punt gaan ingrijpen. En dan komen we op het punt van ondersteunende supplementen. Vaak is voeding namelijk niet voldoende om alles aan te pakken. Vaak omdat onze voeding niet meer toereikend genoeg is. Zeker voor supplementen geldt er zitten grote verschillen in de kwaliteit. Goedkoop klinkt leuk maar zit vaak vol met stoffen die niet het gewenste effect hebben omdat ze biologisch niet goed opneembaar zijn voor je lichaam. Goedkoop = troepkoop.

De volgende supplementen zijn goed voor het herstel van long covid maar ook voor het preventief voorkomen van covid en andere infectieziekten:

  • Omega 3, ontstekingsremmend en zet het immuunsysteem uit. We hebben van nature veel te veel ontstekingsbevorderend Omega 6 in ons bloed. Door deze balans te herstellen heeft het tal van voordelen voor onze gezondheid.
  • Lactoferrine, heel geschikt gebleken in het verminderen van de klachten van corona maar kan ook ingezet worden bij herstel van long-covid
  • Vitamine D, alleen in de zomer maanden juni tot augustus is de zon sterk genoeg om ons voldoende te voorzien van vitamine D. Vitamine D heeft een belangrijke functie in het ondersteunen van ons immuunsysteem.
  • Vitamine K, en dan vooral K2. Wordt vaak gegeven in combinatie met D3
  • Zink
  • Resveratrol
  • Vitamine C
  • Vitamine A

Wil je meer weten over deze supplementen in mijn blog essentiële dagelijkse supplementen geef ik meer uitleg over de ondersteuning die we, ongeacht onze gezondheid, eigenlijk elke dag nodig hebben. Zoals eerder benoemd ren niet gelijk naar de supermarkt of drogist op de hoek want daar verkopen ze niet de kwalitatief beste middelen. Wil je echt weten hoe je lichaam in elkaar zit en op welke vlakken er tekorten zijn kies dan voor een EMB bloedtest. Daarmee gaan we meten waar de tekorten zitten en krijg je een op maat gemaakt advies hoe je jezelf kan herstellen d.m.v. gerichte ondersteuning. uiteraard kan je ook een gratis kennismakingsgesprek boeken om te kijken wat ik voor je kan beteken. Let wel op, herstellen van ziekten is biologie. Het is geen natuurkunde waarbij we een schakelaar omzetten en een lampje weer gaat branden. Goed herstellen kost een aantal maanden, supplementen werken, maar het zijn geen wondermiddelen.

>