Trauma kan veroorzaakt worden door Stress

Stress is een regelrechte uiting van gevaar. In basis is onze dagelijkse stress eigenlijk heel makkelijk te verklaren. Gevaar levert stress en geen gevaar geen stress. We hebben dit systeem al zolang als de mensheid bestaat. Vroeger waren gevaren duidelijk en overzichtelijk. Dat was een roofdier, een snel stromende rivier of extreem noodweer. Tegenwoordig zijn we eigenlijk vergeten wat die gevaren zijn. Wilde dieren komen we niet meer tegen en voor alle andere gevaren hebben we al een technologische oplossing. We weten eigenlijk niet meer hoe we om moeten gaan met gevaar in het dagelijks leven.

Maar ons lichaam herkent wel degelijk gevaren, terwijl onze mind dat niet meer als zodanig registreert. Elke keer als onze ziel, ons pure zijn wordt blootgesteld aan een gevaar splitst een deeltje zich af. Als we de ziel eens voorstellen als een hele mooie grote bal. Vol van licht en energie, helder krachtig en stralend. En op het moment dat die prachtige ziel wordt blootgesteld aan gevaar laat een klein stukje los. Een deel van ons zijn splitst zich af en dooft. Hoe groter het gevaar hoe groter het stukje. Dus soms is het zo groot als een zandkorrel, de volgende keer een erwt en als het een groot gevaar is een knikker, een pingpong bal of een golfbal. Al deze ballen noemen we tremoren of ook wel; trauma.

Elke keer als we dan iets meemaken scant het lichaam in een fractie van een seconde een paar systemen. De amygdala in onze hersenen bepaalt of iets een gevaar is voor ons lichaam. Zo ja dan wordt ons hele biologische circus van vechten of vluchten in werking gezet. Kunnen we het niet direct oplossen met vechten of vluchten dan gaan we bevriezen. Direct wordt de hele ballenbak aan trauma’s gescand om te kijken of we dit herkennen en daarmee bepaald het lichaam direct de impact. Groot trauma, grote lichamelijke reactie. Klein trauma, kleine reactie.

Maar hoe uit zich dat dan? Ik zal een voorbeeld geven. Als ik op een nieuwe plek ga slapen dan slaap ik de eerste nacht meestal niet zo lekker. Ander bed, andere omgeving. Mijn lichaam moet mijn eigen vertrouwde omgeving loslaten. In een hotel valt de impact meestal wel mee. Een goed bed, een raam dat open kan voor de frisse lucht en weinig omgevingsgeluid. Maar hoe anders wordt het op een luchtbed in iemand zijn huis. Toen ik tiener was kon ik prima slapen op een luchtbed van 7 cm. Maar nu ik de 40 voorbij ben vind mijn lichaam dat niet meer zo fijn. Het ligt hard, hobbelig en het kraakt als je je omdraait. Terwijl je voelt dat je moe bent en heel graag wil slapen zijn er al tal van fysieke factoren die dit belemmeren. Laatst sliep ik in een huis, boven in een kamer. In de woonkamer was een hond die ons duidelijk als indringers zag wat die ging al tekeer toen we over de drempel stapte. Daarnaast stond er ook een grote staande klok in de hal beneden die elk half en heel uur sloeg. Een kleine optelsom een bed dat hard ligt, een hond die het hele huis wakker blaft zodra ik naar de wc ga en een klok die constant tikt en elk half en heel uur slaat. Dit vond mijn lijf een stressvolle situatie. Want vanuit het verleden wist ik maar al te goed dat ik slecht reageer op weinig slaap. Lees een klein trauma. Dus mijn amygdala heeft constant een paar gevaren gesignaleerd in de vorm van hond, bed en klok. Vechten lost niks op, vluchten kan niet dus dan blijft bevriezen over. En weer heeft die nacht zich een deeltje van mijn ziel af gesplitst.

Hoe gaan we dit voorkomen. Want constant in deze staat van zijn verkeren hou ik niet vol. Twee dingen zijn hierin heel belangrijk. Als eerste het biologische stress systeem op orde krijgen. Door alle stressvolle ervaringen maakt mijn lichaam eerst een overdaad aan adrenaline en daarna cortisol aan. Puur om te vechten of te vluchten. Met genoeg cortisol in het lichaam blijf ik continu in deze alerte stand staan met alle gevolgen van dien.
We moeten het cortisol gaan verlagen door voeding en beweging. Want goede voeding stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Waardoor ik weer beter in mijn vel ga zitten. Daarnaast is het ook van belang om de trauma’s aan te pakken. En praten heeft in dit geval geen zin. Want ik kan niet beredeneren met mijn hoofd wat de oorzaak van dit trauma is. Dat willen we wel heel graag maar we komen er nooit achter laat staan dat we het oplossen. En daarbij het lichaam moet bepalen welk stukje trauma opgelost moet worden.
Dit laatste kunnen we doen met de body remembers trauma techniek.
Een krachtige effectieve en veilige manier om fysiek trauma in het lichaam te helen/ integreren in de grote pure ziel die we in basis zijn.

Wil je weten hoe je je stress kan verminderen door middel van voeding en goede ondersteuning of wil je aan de slag met het opruimen en integreren van trauma boek dan eens een gratis adviesgesprek. Dan leg ik ik je helder uit wat ik voor je kan betekenen om je beter in je vel te laten zitten

Magnesium; het rust mineraal

effectieve magnesium

Niet alleen in tijden van stress maar eigenlijk altijd is magnesium een essentieel mineraal om elke dag binnen te krijgen. Er zijn verschillende vormen van magnesium en het is van belang om te weten welke soort goed is om te gebruiken. Elke soort heeft namelijk een effect op ons lichaam.

Magnesium heb je grofweg in twee vormen, anorganische en organische vorm. Voor iedereen die na de 3e klas middelbare school gestopt is met scheikunde hier even een korte uitleg. Anorganische stoffen zijn stoffen die geen koolstof bevatten. Dit zijn dode materialen die niet door de natuur aangemaakt worden. Vergelijk het met steen of zand. Organische materialen zijn stoffen die gevormd zijn een levende bron zoals planten of dieren. Doordat anorganische stoffen dood materiaal zijn worden ze door ons lichaam niet herkend en zodoende niet goed opgenomen in onze cellen.

Anorganische vormen

Magnesiumchloride, -oxide, -carbonaat en -sulfaat zijn anorganische vormen van magnesium en daarmee zeer slecht opneembaar voor ons lichaam. Deze soorten komen voor in onze bodem en worden opgenomen door de planten die we op deze grond verbouwen. Zodoende krijgen we groot deel van onze magnesium in een slecht opneembare vorm via onze reguliere voeding binnen.

Organische vormen

Magnesiumglycerofosfaat, -citraat, -bisglycinaat, -malaat, en -tauraat zijn organisch gebonden vormen en goed opneembaar voor het lichaam. Waarbij citraat direct naar de spieren gaat en zeer actief werkt tegen spierpijn en reuma en bijv tauraat direct naar de hersenen gaat en ervoor zorgt dat migraine klachten verminderen.

Functie van magnesium

Magnesium werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel en helpt direct bij het verlagen van stress. Hoe meer stress we in ons lichaam ervaren hoe meer magnesium er verbruikt wordt. Dit kunnen we meten aan de hand van de hoeveelheid magnesium in de urine. Daarom is het niet zo vreemd dat veel mensen standaard een magnesium tekort hebben. Omdat magnesium maar voor 1% in ons bloed aanwezig is wordt het met een bloedanalyse vaak niet als tekort aangemerkt. De helft van de magnesium bevindt zich in de cellen en het weefsel van onze organen. Het overige deel bevindt zich samen met calcium en fosfor in onze botten.

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Magnesium is betrokken bij de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten, zenuwgeleiding, spierspanning, cholesterol stofwisseling, temperatuurregulering, ontgifting en sterkte botten en tanden. Werkt krachtig tegen stress, depressie, spierkrampen. Kortom een super belangrijk mineraal.

Voedingsbronnen

Om voldoende magnesium binnen te krijgen is het van belang om magnesiumrijke voedingsbronnen te eten. Magnesium komt veel voor in graanproducten, (groene) bladgroenten, avocado, zaden, noten, vis (makreel, zalm en heilbot), orgaanvlees, bananen, abrikozen, appels, peulvruchten, haver, quinoa, boekweit, pure chocolade, chlorella en spirulina.

Supplementen

Aangezien onze voeding niet altijd toereikend is om te voorzien in onze magnesium behoefte is het heel verstandig om dagelijks magnesium te slikken. We hebben minimaal 400 mg dagelijks nodig. Ren nu direct na het lezen van deze blog naar de eerste de beste voordeel drogist om groot in te slaan want meestal hebben deze middelen geen of weinig toegevoegde waarde voor je gezondheid. Veel commerciële magnesium supplementen bevat een groot gedeelte aan anorganische magnesium. Waarom? omdat het goedkoop is en makkelijk te verkrijgen. Gevolgen voor het lichaam: MINIMAAL,JE MAAKT ALLEEN JE POEP WAT DUURDER!!!! Dus laat je goed adviseren welke magnesium goed is voor je klachten. Wil je meer weten over goede magnesium of andere manieren om je voeding te optimaliseren ten behoeve van je gezondheid kijk dan eens bij mijn “gezonder en gelukkiger leven programma’s” of boek een gratis adviesgesprek waarin ik je uitleg geef over wat ik voor je kan betekenen.

Toegestane wetenschappelijke claims

Botten
Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale en sterke botten.
Magnesium ondersteunt de botten, is goed voor het skelet en speelt een rol bij de bot aanmaak.

• Celdeling
Magnesium draagt bij aan een normale celdeling en heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces.
Magnesium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en bij het proces van cel vernieuwing.

• Eiwitsynthese
Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese en helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit.

• Elektrolytenbalans
Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans. Magnesium biedt ondersteuning bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding.

• Energie
Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme en activeert je natuurlijke energie in het lichaam.
Magnesium helpt energie vrij te maken uit de voeding, ondersteunt de energiestofwisseling en het energieniveau.
Magnesium speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme.

• Mond en gebit
Magnesium draagt bij tot instandhouding van normale tanden en een sterk gebit.
Magnesium is van belang voor de opbouw van sterke tanden en voor het behoud van een sterk gebit.

• Psychologische functie
Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie.
Magnesium draagt bij aan een heldere geest, geestelijke veerkracht en draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie.
Magnesium bij geestelijke inspanning en draagt bij aan een normale mentale performance/capaciteit/normaal psychologisch functioneren.
Magnesium draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij de redenatie/ het beredeneervermogen en draagt bij aan het functioneren van het geheugen.
Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en de leerprestatie.
Magnesium is goed voor een goede geestelijke balans en voor geestelijke energie.

• Spieren
Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren en is goed voor de spieren.
Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.

• Vermoeidheid
Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Magnesium helpt bij vermoeidheid/moeheid.
Magnesium bij futloosheid.
Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.

• Zenuwstelsel
Magnesium draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel en is van belang voor het zenuwstelsel.

Eerst zien dan geloven

Wat zijn we toch een lekker nuchter volk als Nederlanders. We zijn plichtsgetrouw, een tikkeltje eigenwijs maar bovenal toch gewoon je verstand gebruiken. Als het gaat om de ander hebben we het hoogste woord. We weten allemaal hoe het met iedereen gaat, met de buurman of buurvrouw en daar de moeder van. Die vriend of vriendin weer we allemaal van zien dat hij of zij toch niet helemaal de juiste keuzes maakt. Misschien wij we inderdaad ook wel het land van de spreekwoorden. Bij de buren is het gras altijd groener en we kijken graag de kat uit de boom en als laatste staan de beste stuurlui altijd aan wal.

Maar genoeg over spreekwoorden. Als het gaat om onze gezondheid dan wordt het opeens een ander verhaal. Ja als het “gratis” is dan staan we massaal in de rij. Maar zodra we in onszelf moeten investeren gaan we ons toch eens achter de oren krabben. Wordt het niet vergoed? Ja maar, ik stel het nog even uit. Het komt me nu niet zo goed uit net voor de vakantie. Zo dat is best wel veel. Zomaar eens wat argumenten die we als coaches en therapeuten horen als het gaat om goede (preventieve) zorg. Want ja we wachten liever tot het te laat is. Misschien is er dan wel een pilletje dat de dokter kan voorschrijven wat helpt om het probleem op te lossen. Maar zelf aan de slag, dat is best een grote uitdaging.

Hoe kom je over die drempel heen. Wat heb je nodig om die stap te maken om aan je zelf te gaan werken. Even wat anders, vanmorgen was ik met mijn zoon bij de mondhygiëniste. Vrij weinig aan de hand maar ze vond dat hij wel veel bloedend tandvlees had. Dit duidde volgens haar op ontstekingen in de mond. Daarna kreeg hij naast een advies over het verzorgen van zijn tandvlees en tanden ook een hele opsomming van welke klachten allemaal gekoppeld zijn aan ontstekingen. Als ik het hem nu, een halve dag later vraag is hij alles vergeten. Waarom; het blijft niet hangen. Hij heeft geen inzicht wat ontstekingen zijn en welke schadelijke gevolgen deze hebben voor ons lichaam.

De oorzaak van het hoge aantal ontstekingen is ons lichaam is omega 6 vetzuur. Dat zit helaas overal in onze dagelijkse voeding. Elk product dat als ingrediënt plantaardig vet heeft bevat waarschijnlijk omega 6. En dan vooral vetten die afkomstig zijn van zonnebloemolie, raapolie of soja olie. En waarom zit dit zoveel in onze voeding, nou gewoon het is makkelijk te verkrijgen en lekker goedkoop. Omega 6 heeft een functie in ons lichaam anders zouden we het allang uit onze voeding geëlimineerd hebben. Omega 6 is ontstekingsbevorderend. Een hele handige functionaliteit van ons lichaam, ontstekingen zorgen er namelijk voor dat er herstel werkzaamheden in ons lichaam verricht worden. Elke beschadiging in onze spieren en ons weefsel wordt door middel van ontstekingen gerepareerd. Een soort van smeedkunst. Door het warm te maken smelt het samen tot een geheel.

Maar wat nu al we een teveel aan omega 6 binnen krijgen? Dan staat ons lichaam in brand en hebben we geen water om de boel mee te blussen. Want dat is wat er feitelijk aan de hand is. Ons Westerse dieet is zo voorzien van en verzadigd met omega 6 vetzuren dat we ontzettend ongezond bezig zijn. Veel van onze welvaart ziekten zijn te wijden aan stress en verkeerde voeding. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen. Ongeacht onze leeftijd, geslacht, gewicht of staat van gezondheid. Met behulp van de balancetest kunnen we testen hoe het gesteld is met onze vetzuur samenstelling. Door middel van een kleine vingerprik en een aantal druppels bloed kan er in een gespecialiseerd laboratorium een complete analyse gemaakt worden van onze vetzuur samenstelling. En dan hebben we een uitslag…. En dan, hoe worden we dan weer gezond?

Het mooie van bloed is dat het zich elke 4 maanden ververst. Dus als je je bloed minimaal 4 maanden voorziet van goede gezonde vetten kan je je hele vetzuursamenstelling compleet herstellen. In 4 maanden een complete reset met alle gezondheidsvoordelen van dien. Meer energie, minder last van ontstekingen, 90% lagere kans op het ontstaan van hart en vaatziekten, verbeterde hersenfunctie. En zo verder. In een andere blog zal ik nog meer posten over deze gezondheidsvoordelen.

Wil je weten hoe het gesteld is met jouw vetzuursamenstelling en hoe je dit kan aanpassen om daarmee je gezondheid te verbeteren stuur me dan een bericht op info@vuurvitaal.nl

Missie geslaagd!

Half november kwam deze dame voor een traject bij mij. De behandelvraag was; meer zelfvertrouwen, zelfwaardering en minder afhankelijk van anderen. We zijn samen aan de slag gegaan en wekelijks hebben we stappen gemaakt. De grap is ze heeft het allemaal zelf gedaan. Ik heb haar alleen maar handvaten gegeven. Ik ben zo trots op de stappen die ze in 3 maanden gemaakt heeft.

De cijfers bevestigen het resultaat.
Mate van stress van 8 naar 1.
Piekeren van 8 naar 1
Onzekerheid/ angst van 7 naar 1
Ergeren aan anderen van 8 naar 1
Levensvreugde van 4 naar 8
Energie niveau van 4 naar 7
Concentratie van 4 naar 8
Helderheid in het hoofd van 2 naar 8

En heel van van deze resultaten hadden we al na 5 weken bereikt en blijven stabiel of verbeteren nog.
De hoofdvraag waar ze mee kwam; zelfwaardering van een 6,5 naar een 10+!!!

Ze neemt nu stappen die ze voorheen niet nam. Haar leven ziet er anders uit. Ze gaat nu haar grote droom volgen.
Het actief geven van Engelenreadings en kaartleggingen. Een doorbraak die ze voorheen niet gemaakt zou hebben.
Ik zie een gelukkig en stralend persoon.

Wil je ook je leven een beter cijfer geven. Na 6 tot 10 weken je ook zoveel beter voelen net als deze cliënt.
Het kan ook voor jou! Dus wil je nu stappen zetten en voor een minimale investering een levenslang resultaat, stuur me dan een bericht. Kijk voor mijn gegevens in mijn profiel. Ik help je groeien, naar een mooiere versie van jezelf!

#stress#burnout

De manier waarop jou bril gekleurd is bepaald hoe je naar het leven kijkt.


De dingen die je in je leven meemaakt zorgen voor de kleuring van je glazen. Hoe meer je meemaakt in het leven des te meer kleur op je glazen. Maar wat weten we nog van kleuren. Door te mengen ontstaan er andere kleuren. Rood en geel wordt oranje. Geel en blauw wordt groen. Maar wat nou als je alles door elkaar heen gooit dan wordt het donker, vies en bruin. Geen helderheid meer. Smeer dat op je bril van het leven en je blik wordt troebel. Je kan niet meer helder zien.

Hoe zou je naar de wereld kijken met heldere glazen. Dan is het veel rustiger, kan je makkelijker kijken en kost alles je minder moeite. Die verkleuring van de bril daar ontkomen we niet aan. Maar wat als ik je kan helpen om de donkere troebele kleuren weer weg te laten gaan. Een goede schoonmaakbeurt voor je blik veld.

Body Mind Release helpt je om je ballast die je opgedaan hebt in het leven los te laten en te vervangen door positieve gevoelens en emoties. Door het loslaten van de ballast wordt heel gericht de innerlijke oorzaak van levensklachten opgelost. BMR ontkleurt je bril waarmee je naar je leven kijkt en maken je blik weer helder. Het leven wordt een stuk leuker.

Ik kwam, ik zag, ik overwon

In dit drieluik wil ik jullie meenemen in mijn burn-out traject. Hoe is het voor mij zover gekomen, hoe was het om diep te zitten en niks meer te kunnen voor mijn gevoel en hoe kwam ik er toen weer uit en wat zou ik nu anders doen.

Ik kwam
Ik kom vanuit een praktisch gezin, wij waren ingesteld op handelen, nadenken en doen.. Door een traumatische ervaring in mijn jeugd, mijn vader overleed na een ziekbed van meerdere jaren toen ik 7 jaar oud was, waren gevoelens en emoties lange tijd niet mijn sterkste kant. De eerste fase van mijn leven heb ik bewust doorgemaakt met mijn moeder, de rol van een vader heb ik gemist.

Mijn moeder was zoals eerder gezegd van de praktische. Hard werken, goed je best doen, positief opvallen en dienstbaar zijn waren motto’s die mij vanuit huis zijn meegegeven. Laat een baas zien dat je werkt, kijk waar het werk ligt en zorg dat je positief opvalt. In mijn overtuiging was ik jarenlang goed bezig. Hard werken, veel oog voor details (mede ingegeven door mijn gevoeligheid)

Eigenlijk kan je het een beetje vergelijken met het luikje bij de keuken van het Chinese restaurant op de hoek. Daar wordt een bestelling naar binnen geschoven en binnen 10 minuten wordt er weer een complete rijsttafel met alles erop en eraan naar buiten geschoven. Zo gedroeg ik me ook op de werkvloer. Collega’s vroegen iets en ik pakte het probleem op, analyseerde het, werkte het uit en stuurde de oplossing met strik en al eromheen terug naar de afzender. Ging jaren achter elkaar goed. Totdat ik verder in mijn carrière meer verantwoordelijkheid kreeg. Ik ging steeds meer op mijn bordje nemen en wilde het vooral goed  doen, steeds maar beter en beter. Van goed naar beter, naar nog beter, ga zo maar door. Bracht het me wat, nee eigenlijk niet. Met het je best doen ging ik me steeds onzekerder voelen. Twijfel was gezaaid en ging uitgroeien. Hoe meer ik mijn best deed, des te meer energie het kostte. Ik liep stukje bij beetje meer leeg. En niet willen toegeven. Ik werd steeds minder vrolijk, somberder, prikkelbaarder, had geen energie maar we gingen stug door. Want het moest. Dat was mij geleerd, betrouwbaar, dienstbaar, open staan voor anderen, productief zijn. Niet opgeven, niet klagen maar dragen, even slikken en weer doorgaan want je bent toch een gezonde Hollandse jongen. Gelukkig was er een klein lichtpuntje in deze zware tijden. Ik zou met mijn partner een weekendje weg gaan. Even wat rust in de hectiek. Het weekendje is toen aardig op een deceptie uitgelopen. In plaats van een ontspannen weekend in een hotel lag ik thuis op de bank te creperen van de pijn. Na een bloedonderzoek werd ik doorgestuurd naar de spoedeisende hulp. Na een uurtje onderzoeken was de conclusie we gaan aan de antibiotica. Dus ik dacht kom maar op met die pillen. Nee we gaan naar boven zei de arts…….

Ik zag

En daar lag ik dan, met een infuus in mijn arm. Een zak met antibiotica aan een standaard naast mijn bed. Alleen in een bed, voor het eerst van mijn leven in een ziekenhuis. Ik voelde me leeg, alleen, verlaten, angstig, onzeker. De eerste nacht heb ik nauwelijks geslapen van alle geluiden om me heen. De artsen dachten aan een acute galblaas ontsteking. Na een paar dagen antibiotica en aanvullend inwendig onderzoek bleek ik een heftige longontsteking te hebben. Na 5 dagen ziekenhuis mocht ik weer naar huis. De tank was leeg, alles wat ik voorheen kon, leek onmogelijk. Ik was moe, niet gewoon moe, maar totaal uitgeput. Na het opstaan kon ik een uurtje aan de tafel zitten, daarna volgde de bank en dan toch maar weer een paar uur slapen zodat ik het avondeten aan kon. Alles waar ik vroeger van droomde, gewoon lekker een film kijken overdag was nu waarheid geworden. Alleen de waarheid was bikkelhard. Een film trok ik niet, ik kon hangen, slapen, en wat eten. Ik was gewoon niks meer waard. Mijn hersenpan was een pruttelende soep vol onsamenhangende ingrediënten. Hoe had ik ooit kunnen werken, gericht taken uitvoeren, aandacht hebben voor iets. Ik wist het niet meer, een ding wist ik zeker dit moest echt de bodem zijn van de put want dieper dan dit kon het voor mijn gevoel niet worden.

Na een paar weken miserabel gevoeld te hebben kwam het besef dat ik iets moest gaan doen. Dit gaat niet vanzelf over. Een gespecialiseerd burn-out traject werd door mijn werkgever afgewezen, want dat kost geld. Probeer maar wat te regelen via je zorgverzekering was het advies. Daar zat ik dan op de bodem van de put. De intentie om eruit te klimmen had ik wel maar hulp werd me ontnomen.

Lekker een deuk in je zelfvertrouwen. Ik had me zo hard voor jullie ingezet, zoveel gegeven, letterlijk mezelf weggegeven. Dank je wel voor je inzet maar zoek het lekker zelf uit.

Ondertussen probeerde ik zelf weer kleine stapjes te maken. Weer naar buiten gaan.

Eerst kleine stukjes lopen met de honden, steeds een groter rondje.

In de ochtend 20 minuten baantjes zwemmen. Gelukkig kon ik erna weer naar bed voor een paar uurtjes want ik was kapot.

Ook boodschappen doen was een uitdaging. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de supermarkt stond en dat ik me serieus niet meer kon herinneren waarvoor ik eigenlijk gekomen was. Een hele winkel vol met spullen en ik had geen idee wat ik moest hebben.

In wanhoop heb ik toen maar naar huis gebeld met de vraag wat ik ook al weer moest halen.

Daar sta je dan als volwassen man, die zelfs voor een pak yoghurt en een zak appels een boodschappenlijstje moest maken omdat hij het niet kon onthouden.

En ik moest weer normaal gaan functioneren in de maatschappij….. Mijn werkgever begon ook al te pushen dat het nu wel lang genoeg had geduurd. Ik wilde wel maar ik wist echt niet hoe.

Ik overwon

Op eigen wiskracht ben ik me gaan oprichten. Vele gesprekken met mijn partner en vrienden hielpen mij ook. De enige hulp die ik kreeg was een traject bij de psycholoog. Op het diepste van mijn burn-out had ik me aangemeld voor gesprekstherapie. 8 weken later was ik aan de beurt. Ik was helaas niet de enige die in nood was. Inmiddels moest ik ook me melden bij de Arbo arts. Helaas had ik het niet zo getroffen met mijn Arbo arts. Zijn eerste advies was ga maar weer werken voor drie halve dagen. Wat, 4 uren achter de computer???? Ik was blij dat ik inmiddels een beetje kon lopen. Een gewoon rondje met mijn honden kon ik net volhouden. Om op mijn werk te komen moest ik 40 minuten met de auto rijden.

De eerste keer dat ik op de zaak kwam moest ik gelijk bij mijn General Manager komen en die vroeg vol goede moed en gaan we weer knallen?? Knallen, huh ik was blij dat ik weer de trap op kon lopen, ik moet bijkomen van het hier naar toe komen en de trap op lopen.

Laat staan dat ik weer ga knallen gelijk. Inmiddels waren ook de gesprekken met de psycholoog gestart en ik merk dat ik vanuit mijn levenservaring heel makkelijk over de dingen kon praten. Letterlijk er over praten, want als ik heel eerlijk ben kan ik me de tips uit die tijd niet meer herinneren. Maar hoe ben ik er dan uit gekomen. Nou met heel veel kracht en doorzettingsvermogen. Veel steun vanuit mijn gezin, dit was voor mij gelukkig een stabiele basis waar ik op terug kon vallen. In deze tijd ben ik ook gestart met yoga. Mijn partner volgde al een tijdje yogalessen en op haar aanraden ben ik ook mee gaan doen.

Voor de eerste les dacht ik, dat is best makkelijk, beetje op een matje zitten en wat houdingen aannemen. Dat viel even grof tegen. Ik was gesloopt na de eerste lessen maar als ik achteraf terug kijk is yoga voor mij wel een van de methodes geweest die me geholpen heeft om weer de weg omhoog te vinden. Je kan niet de beste zijn in yoga, je kunt er geen medaille voor krijgen, je kunt alleen je eigen grenzen leren voelen en kijken of je ze op kan rekken. Want dat laatste was zeker nodig. Mijn wereldje was zo klein geworden op de bodem van de put. Ik moest weer rekken en stretchen. Mijn grenzen stapje voor stapje verleggen om weer op krachten te komen. Sporten was ook een van de ingrediënten die zeker bijdroegen aan mijn herstel. Op een gegeven moment ging ik 3x per week een uur fitnessen en volgde ik 2x per week een yogales. Door het sporten en de yoga leerde ik beter mijn grenzen aangeven. Zo heb ik na een aantal weken durven aangeven bij de Arbo arts dat ik de twee dagen dat ik niet werkte heel hard nodig had om bij te komen. 3×4 uur werken was veel te veel. We zijn toen terug gegaan naar 5×2 uur. Doseren was voor mij het toverwoord. Omdat ik geen adequate begeleiding kreeg moest ik alles zelf uitvinden. De Arbo arts was in mijn opvatting meer er voor de werkgever dan voor mij als werknemer. Hij was er alleen om een voortgang te rapporteren maar niet om mij te ondersteunen in dit proces.  

Wat zou ik nu anders doen?

Ik zou nu ervoor zorgen dat het niet zo ver zou komen. Lekker makkelijk praten achteraf, maar ik ben nu bewuster van mijn patronen. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Veel bewegen en gezond eten zijn een van de basisprincipes om gezonder en fitter in je lijf te zitten. Ik zou eerder mijn grenzen aangeven. Want als ik terug kijk, is er structureel over mijn grenzen heen gegaan. En wie is daar verantwoordelijk voor? Ja dat was ik helemaal zelf. Ik heb geen grenzen aangegeven, ik was eerder grenzeloos waardoor ik alles liet binnenkomen en ik al mijn energie en positiviteit weg gaf.

Ik zou hulp zoeken bij iemand die gespecialiseerd is in burn-out herstel. In mijn recente opleiding tot Body Mind Release therapeut heb ik geleerd dat je nog zo hard wilt kunnen veranderen, maar ons lichaam bezit tal van beschermingsmiddelen en technieken om alles bij het oude te houden. Onze mind houdt niet van veranderingen anders had ik al deze ballast allang losgelaten. Inmiddels zijn vele mensen van hun burn-out af geholpen middels Body Mind Release. Ik had 9 tot 12 maanden nodig had om een beetje normaal te functioneren, dit met behulp van een psycholoog en heel veel moed, vertrouwen en doorzettingsvermogen. In een BMR traject bewerkstelligen ze dit in 2 tot 3 maanden door eigen inzet en goede coaching!! Waarom maanden blijven zeulen met jezelf als het ook in een paar maanden kan en met een blijvend resultaat. Wat had ik graag dergelijke hulp gehad. Het had mij bijna een jaar van mijn leven lamlendig, moe en uitgeput voelen gescheeld. Doordat ik zelf ook het traject van Body Mind Release doorloop weet ik wat het doet. Meer energie, meer focus, minder afhankelijk van anderen, vrolijk, meer lijfbewustzijn en ga zo maar door.

Chat openen

gratis webinar

gezonde voeding: de sleutel naar een beter leven

  4  2
dagen
:
 
  0  8
uren
:
 
  4  9
minuten
:
 
  5  5
Seconds

You missed out!