Long covid en hoe nu verder?

Het wordt weer herfst en traditioneel gezien zien we dan altijd weer een stijging van virusinfecties waardoor mensen ziek worden. De afgelopen jaren was het vooral corona wat onze aandacht vroeg. Corona is een virusinfectie veroorzaakt door het SARS-Covid2 virus. Iedereen kent wel iemand die corona heeft gehad, we kunnen er niet omheen. Vroeg of laat krijgen we allemaal er mee te maken. Maar de een heeft nergens last van en de ander is maanden of langer uit de roulatie. Hoe kan dit toch?

Statistisch gezien zijn er vier risicogroepen die extra vatbaar zijn voor het krijgen van Covid:
– Mensen met overgewicht
– Mensen met hart- en vaatziekten
– Mensen die lijden aan diabetes
– Ouderen

Voor deze groepen is het zaak om goed (preventief) op hun gezondheid te letten. Maar ook heel veel mensen buiten deze vier groepen krijgen corona. Onderzoeken wijzen ook uit dat stress een hele belangrijke oorzaak is waardoor mensen ziek worden. Het feit of wel of niet ziek worden heeft een relatie met ons immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden of alleen maar milde klachten krijgen. Stress is een regelrechte aanslag voor ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat we dus vatbaarder worden voor ziekten.

Maar wat als het niet over gaat…

In het geval van long covid spreken we over post viraal. We hebben nog steeds last van het virus. Ons immuunsysteem krijgt het niet voor elkaar om het virus effectief onschadelijk te maken en op te ruimen. Ons immuunsysteem staat constant aan en dat kost energie, bakken met energie. Vandaar dat mensen met long covid vooral vermoeidheid klachten hebben. Het belangrijkste wat we te doen hebben is het immuunsysteem tot rust brengen. Dit kan twee ledig. De ene is goede voeding en het andere is externe ondersteuning door middel van vitaminen en mineralen.

long covid

Goede voeding; elke dag minimaal 400-800 verse groenten. Gaat het je niet lukken om dit tijdens de avondmaaltijd binnen te krijgen kies dan ook eens voor een salade bij de lunch of shakes met verse groenten zoals bieten, spinazie, boerenkool of andijvie. Eet 2-3 stuks vers fruit per dag. Let op dat fruit veel fructose (suikers) bevat dus dat teveel daarin ook niet goed is. Eet volkoren rijst en glutenvrije granen. Ons lichaam is eigenlijk helemaal niet zo goed in staat om tarweboterhammen te verteren. Drink 1,5 liter water, het liefst met een schepje Keltisch zeezout er doorheen om de opname van mineralen te bevorderen. Probeer zoveel mogelijk alcohol en suikers te minderen. Dit werkt alleen maar averechts. Verder regelmatig bewegen in de buitenlucht. Dit helpt je lichaam aan te sterken.

Leuk, maar dat doe ik allemaal al.

Dan moeten we op een ander punt gaan ingrijpen. En dan komen we op het punt van ondersteunende supplementen. Vaak is voeding namelijk niet voldoende om alles aan te pakken. Vaak omdat onze voeding niet meer toereikend genoeg is. Zeker voor supplementen geldt er zitten grote verschillen in de kwaliteit. Goedkoop klinkt leuk maar zit vaak vol met stoffen die niet het gewenste effect hebben omdat ze biologisch niet goed opneembaar zijn voor je lichaam. Goedkoop = troepkoop.

De volgende supplementen zijn goed voor het herstel van long covid maar ook voor het preventief voorkomen van covid en andere infectieziekten:

  • Omega 3, ontstekingsremmend en zet het immuunsysteem uit. We hebben van nature veel te veel ontstekingsbevorderend Omega 6 in ons bloed. Door deze balans te herstellen heeft het tal van voordelen voor onze gezondheid.
  • Lactoferrine, heel geschikt gebleken in het verminderen van de klachten van corona maar kan ook ingezet worden bij herstel van long-covid
  • Vitamine D, alleen in de zomer maanden juni tot augustus is de zon sterk genoeg om ons voldoende te voorzien van vitamine D. Vitamine D heeft een belangrijke functie in het ondersteunen van ons immuunsysteem.
  • Vitamine K, en dan vooral K2. Wordt vaak gegeven in combinatie met D3
  • Zink
  • Resveratrol
  • Vitamine C
  • Vitamine A

Wil je meer weten over deze supplementen in mijn blog essentiële dagelijkse supplementen geef ik meer uitleg over de ondersteuning die we, ongeacht onze gezondheid, eigenlijk elke dag nodig hebben. Zoals eerder benoemd ren niet gelijk naar de supermarkt of drogist op de hoek want daar verkopen ze niet de kwalitatief beste middelen. Wil je echt weten hoe je lichaam in elkaar zit en op welke vlakken er tekorten zijn kies dan voor een EMB bloedtest. Daarmee gaan we meten waar de tekorten zitten en krijg je een op maat gemaakt advies hoe je jezelf kan herstellen d.m.v. gerichte ondersteuning. uiteraard kan je ook een gratis kennismakingsgesprek boeken om te kijken wat ik voor je kan beteken. Let wel op, herstellen van ziekten is biologie. Het is geen natuurkunde waarbij we een schakelaar omzetten en een lampje weer gaat branden. Goed herstellen kost een aantal maanden, supplementen werken, maar het zijn geen wondermiddelen.

Trauma kan veroorzaakt worden door Stress

Stress is een regelrechte uiting van gevaar. In basis is onze dagelijkse stress eigenlijk heel makkelijk te verklaren. Gevaar levert stress en geen gevaar geen stress. We hebben dit systeem al zolang als de mensheid bestaat. Vroeger waren gevaren duidelijk en overzichtelijk. Dat was een roofdier, een snel stromende rivier of extreem noodweer. Tegenwoordig zijn we eigenlijk vergeten wat die gevaren zijn. Wilde dieren komen we niet meer tegen en voor alle andere gevaren hebben we al een technologische oplossing. We weten eigenlijk niet meer hoe we om moeten gaan met gevaar in het dagelijks leven.

Maar ons lichaam herkent wel degelijk gevaren, terwijl onze mind dat niet meer als zodanig registreert. Elke keer als onze ziel, ons pure zijn wordt blootgesteld aan een gevaar splitst een deeltje zich af. Als we de ziel eens voorstellen als een hele mooie grote bal. Vol van licht en energie, helder krachtig en stralend. En op het moment dat die prachtige ziel wordt blootgesteld aan gevaar laat een klein stukje los. Een deel van ons zijn splitst zich af en dooft. Hoe groter het gevaar hoe groter het stukje. Dus soms is het zo groot als een zandkorrel, de volgende keer een erwt en als het een groot gevaar is een knikker, een pingpong bal of een golfbal. Al deze ballen noemen we tremoren of ook wel; trauma.

Elke keer als we dan iets meemaken scant het lichaam in een fractie van een seconde een paar systemen. De amygdala in onze hersenen bepaalt of iets een gevaar is voor ons lichaam. Zo ja dan wordt ons hele biologische circus van vechten of vluchten in werking gezet. Kunnen we het niet direct oplossen met vechten of vluchten dan gaan we bevriezen. Direct wordt de hele ballenbak aan trauma’s gescand om te kijken of we dit herkennen en daarmee bepaald het lichaam direct de impact. Groot trauma, grote lichamelijke reactie. Klein trauma, kleine reactie.

Maar hoe uit zich dat dan? Ik zal een voorbeeld geven. Als ik op een nieuwe plek ga slapen dan slaap ik de eerste nacht meestal niet zo lekker. Ander bed, andere omgeving. Mijn lichaam moet mijn eigen vertrouwde omgeving loslaten. In een hotel valt de impact meestal wel mee. Een goed bed, een raam dat open kan voor de frisse lucht en weinig omgevingsgeluid. Maar hoe anders wordt het op een luchtbed in iemand zijn huis. Toen ik tiener was kon ik prima slapen op een luchtbed van 7 cm. Maar nu ik de 40 voorbij ben vind mijn lichaam dat niet meer zo fijn. Het ligt hard, hobbelig en het kraakt als je je omdraait. Terwijl je voelt dat je moe bent en heel graag wil slapen zijn er al tal van fysieke factoren die dit belemmeren. Laatst sliep ik in een huis, boven in een kamer. In de woonkamer was een hond die ons duidelijk als indringers zag wat die ging al tekeer toen we over de drempel stapte. Daarnaast stond er ook een grote staande klok in de hal beneden die elk half en heel uur sloeg. Een kleine optelsom een bed dat hard ligt, een hond die het hele huis wakker blaft zodra ik naar de wc ga en een klok die constant tikt en elk half en heel uur slaat. Dit vond mijn lijf een stressvolle situatie. Want vanuit het verleden wist ik maar al te goed dat ik slecht reageer op weinig slaap. Lees een klein trauma. Dus mijn amygdala heeft constant een paar gevaren gesignaleerd in de vorm van hond, bed en klok. Vechten lost niks op, vluchten kan niet dus dan blijft bevriezen over. En weer heeft die nacht zich een deeltje van mijn ziel af gesplitst.

Hoe gaan we dit voorkomen. Want constant in deze staat van zijn verkeren hou ik niet vol. Twee dingen zijn hierin heel belangrijk. Als eerste het biologische stress systeem op orde krijgen. Door alle stressvolle ervaringen maakt mijn lichaam eerst een overdaad aan adrenaline en daarna cortisol aan. Puur om te vechten of te vluchten. Met genoeg cortisol in het lichaam blijf ik continu in deze alerte stand staan met alle gevolgen van dien.
We moeten het cortisol gaan verlagen door voeding en beweging. Want goede voeding stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Waardoor ik weer beter in mijn vel ga zitten. Daarnaast is het ook van belang om de trauma’s aan te pakken. En praten heeft in dit geval geen zin. Want ik kan niet beredeneren met mijn hoofd wat de oorzaak van dit trauma is. Dat willen we wel heel graag maar we komen er nooit achter laat staan dat we het oplossen. En daarbij het lichaam moet bepalen welk stukje trauma opgelost moet worden.
Dit laatste kunnen we doen met de body remembers trauma techniek.
Een krachtige effectieve en veilige manier om fysiek trauma in het lichaam te helen/ integreren in de grote pure ziel die we in basis zijn.

Wil je weten hoe je je stress kan verminderen door middel van voeding en goede ondersteuning of wil je aan de slag met het opruimen en integreren van trauma boek dan eens een gratis adviesgesprek. Dan leg ik ik je helder uit wat ik voor je kan betekenen om je beter in je vel te laten zitten

>